Proces globalizacji ma zasadniczy wpływ na trendy pojawiające się we współczesnej gospodarce. Jednym z wyzwań zarządzania strategicznego jest modelowanie rozwoju firmy, czyli określenie kierunków zmian. Ważnym czynnikiem funkcjonowania współczesnych podmiotów na rynku jest ich otoczenie makroekonomiczne. Podmioty działające w tym samym sektorze nie tylko ze sobą konkurują, lecz także nawiązują współpracę, tym samym tworzą sieci organizacyjne. Sytuacja ta wymusza zmiany w strukturach organizacyjnych firm oraz zasadach zarządzania nimi. Artykuł przedstawia obecną sytuację przemysłu mleczarskiego w Polsce oraz kierunki rozwoju zarządzania w branży mleczarskiej.
BAER-NAWROCKA A., KIRYLUK-DRYJSKA E., 2010, Konsekwencje zniesienia kwot mlecznych dla polskiego rolnictwa z uwzględnieniem zróżnicowania regionalnego, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej”, nr2.
BLAŻLAK R., 2010, Struktury sieciowe a innowacyjność przedsiębiorstw, [w:] K. Owczarek (red.), Klastry w gospodarce regionu, Politechnika Łódzka, Łódź.
BOBER T., 2014, Rozwój branży mleczarskiej w Polsce – determinanty, strategie,[w:] K. Firlej (red.), Kierunki i perspektywy rozwoju wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków.
BOROWICZ A., DZIERŻANOWSKI M., RYBACKA M., SZULTKA S., 2009, Tworzenie i zarządzanie inicjatywą klastrową, Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową, Gdańsk.
DWORZECKI Z., KREJNER-NOWECKA A., 2002, Sposoby tworzenia organizacji sieciowych, [w:] Z. Dworzecki (red.), Przedsiębiorstwo kooperujące, Euroexpert Grupa Doradcza, Warszawa.
GUBA W., DĄBROWSKI J., 2012, Deregulacja rynku mleka w Unii Europejskiej – skutki i zalecenia dla Polski, „Rocznik Nauk Rolniczych”, seria G, t. 99, z. 1.
KIRYLUK-DRYJSKA E., BAER-NAWROCKA A., 2013, Międzynarodowa konkurencyjność polskich produktów mleczarskich w warunkach liberalizacji rynku mleka, „Gospodarka Narodowa”, nr 3.
MIKOŁAJEK-GOCEJNA M., 2011, Wybrane teorie wyjaśniające powstawanie i funkcjonowanie organizacji sieciowych, „International Journal of Management and Economics”, nr 32.
PIETRUSZKA-OTRYL A., 2007, Organizacja sieciowa, [w:] B. Mikuła, A. Pietruszka-Otryl, A. Potocki (red.), Podstawy zarządzania wiedzą w gospodarce opartej na wiedzy, Difin, Warszawa.
PIETRZAK M., SZAJNER P., 2006, Przetwórstwo, handel i spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce w latach 2003-2005 oraz prognozowane kierunki zmian, „Roczniki Nauk Rolniczych”, Seria G,t.93, z. 1.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 2 grudnia 2006 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej niezwiązanej z programami operacyjnymi.
Przetwarzamy dane osobowe zbierane podczas odwiedzania serwisu. Realizacja funkcji pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu odbywa się poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje oraz zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookies (tzw. ciasteczka). Dane, w tym pliki cookies, wykorzystywane są w celu realizacji usług, zapewnienia wygodnego korzystania ze strony oraz w celu monitorowania ruchu zgodnie z Polityką prywatności. Dane są także zbierane i przetwarzane przez narzędzie Google Analytics (więcej).
Możesz zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce. Ograniczenie stosowania plików cookies w konfiguracji przeglądarki może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.