W artykule przedstawiono istotę ryzyka zawodowego. Dokonano charakterystyki podejścia ilościowego i jakościowego do oceny ryzyka zawodowego i wskazano rolę ryzyka związanego z czynnikiem ludzkim. Porównano ze sobą dwa podejścia do oceny ryzyka zawodowego na stanowisku produkcyjnym. W pierwszym zastosowano klasyczną metodę Risk Score, natomiast w drugim jej modyfikację w oparciu o realizowany proces technologiczny i ocenę potencjalnej szkody na zdrowiu pracownika.
REFERENCJE(13)
1.
Bryła R., 2007, Bezpieczne stanowisko pracy, Wydawnictwo Elamed, Warszawa.
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, Dz.U. Nr 129, poz. 844.
Smolarkiewicz M.M., 2001, Niepewność identyfikacji i wyznaczenia ryzyka w metodzie analizy Risk Score, „Zeszyty Naukowe SGSP / Szkoła Główna Służby Pożarniczej”, nr 41, s. 107-118.
Przetwarzamy dane osobowe zbierane podczas odwiedzania serwisu. Realizacja funkcji pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu odbywa się poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje oraz zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookies (tzw. ciasteczka). Dane, w tym pliki cookies, wykorzystywane są w celu realizacji usług, zapewnienia wygodnego korzystania ze strony oraz w celu monitorowania ruchu zgodnie z Polityką prywatności. Dane są także zbierane i przetwarzane przez narzędzie Google Analytics (więcej).
Możesz zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce. Ograniczenie stosowania plików cookies w konfiguracji przeglądarki może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.