ARTYKUŁ ORYGINALNY
Rola działań marketingowych w budowaniu marki i rozwoju małych winnic w Polsce
 
 
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
 
 
Data publikacji online: 30-09-2024
 
 
Data publikacji: 30-09-2024
 
 
NSZ 2024;19(2):29-48
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
W ostatnich latach zauważyć można istotne zmiany na rynku wina w Polsce. Charakteryzują się one głównie dynamicznym wzrostem liczby winnic oraz rosnącym zainteresowaniem konsumentów winami lokalnymi. Ta zmieniająca się rzeczywistość obliguje podmioty zajmujące się produkcją wina do podejmowania określonych działań marketingowych, aby wyróżnić się na konkurencyjnym rynku. Celem niniejszej pracy była identyfikacja i analiza działań marketingowych prowadzonych przez małe przedsiębiorstwo działające w sektorze winiarskim w Polsce. Badanie pozwoliło na szczegółową analizę praktyk marketingowych i ich wpływu na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. W części teoretycznej, dzięki przeglądowi literatury i aktualnym danym statystycznym, przedstawiono charakterystykę rynku wina w Polsce. Omówiono również działania marketingowe podejmowane przez winnice, takie jak promocja przez degustacje, obecność na targach i wydarzeniach branżowych oraz wykorzystanie nowych mediów do komunikacji z klientami. W dalszej części pracy opisano metodykę pracy, w której zaprezentowano zasady wykorzystanej w badaniu metody case study research oraz postawiono pytania badawcze. Te ostatnie dotyczyły rodzaju podejmowanych przez przedsiębiorstwo działań oraz sposobu komunikacji podmiotu w mediach społecznościowych. W części empirycznej przedstawiono działania marketingowe podejmowane przez młodą, polską winnicę oraz przeanalizowano jej profile w mediach społecznościowych. Wykazano, że winnica aktywnie wykorzystuje media społecznościowe jako kluczowe narzędzie do budowania relacji z klientami i kształtowania pozytywnego wizerunku. Działania, takie jak regularne publikacje, interakcja z klientami, oraz organizacja wydarzeń, przyczyniły się do zwiększenia rozpoznawalności winnicy i pozyskania lojalnych klientów. Końcowa część opracowania zawiera podsumowanie, w którym przedstawiono wnioski dotyczące skuteczności stosowanych strategii marketingowych oraz propozycje rozwiązań dla innych przedsiębiorstw w sektorze winiarskim. Wyniki badań sugerują, że spersonalizowane podejście do marketingu, wykorzystanie nowoczesnych narzędzi komunikacyjnych oraz elastyczność w adaptacji do zmieniających się warunków rynkowych są kluczowe dla osiągnięcia sukcesu przez podmioty prowadzące działalność w sektorze winiarskim.
REFERENCJE (53)
1.
BANK BNP PARIBAS, 2022. Polacy coraz chętniej piją wino i coraz więcej go produkują, https://me¬dia.bnpparibas.pl/p... (dostęp: 13.10.2023).
 
2.
BIZBLOG.PL, 2023. Produkcja wina w Polsce. Takiego przyspieszenia jak w naszym kraju nie oglądano na świecie od 150 lat, https://bizblog.spidersweb.pl/... (dostęp: 28.10.2023).
 
3.
BUNGHEZ, C.L., 2022. Enotourism: Analysis and Case Study, Journal of Eastern Europe Research in Business and Economics, vol. 2022, s. 1-8.
 
4.
CARMICHAEL, B., 2005. Understanding the Wine Tourism Experience for Winery Visitors in the Niagara Region, Ontario, Canada, Tourism Geographies, vol. 7, nr 2, s. 185-204.
 
5.
CHARTERS, S., ALI-KNIGHT, J., 2002. Who is the Wine Tourist?, Tourism Management, nr 23, s. 311-319.
 
6.
CHARTERS, S., FOUNTAIN, J., FISH, N., 2009. You Felt Like Lingering… Experiencing „Real” Service at the Winery Tasting Room, Journal of Travel Research, vol. 48, nr 1, s. 122-134.
 
7.
CHARTERS, S., MENIVAL, D., 2011. Wine Tourism in Champagne, Journal of Hospitality & Tourism Research, nr 35, s. 102-118.
 
8.
CROWE, S., CRESSWELL, K., ROBERTSON, A., HUBY, G., AVERY, A., SHEIKH, A., 2011. The Case Study Approach, BMC Medical Research Methodology, vol. 11, nr 1, s. 1-9.
 
9.
DRESSLER, M., 2016. Strategic Winery Management and Tourism: Value-Added Offerings and Strategies Beyond Product Centrism, [w:] Lee, K. (red.), Strategic Winery Tourism and Management: Building Competitive Winery Tourism and Winery Management, Palm Bay: Apple Academic Press, s. 31-68.
 
10.
DUARTE ALONSO, A., KOK, S.K., O’BRIEN, S., 2019. Understanding Approaches to Innovation Through the Dynamic Capabilities Lens: A Multi-Country Study of the Wine Industry, International Journal of Innovation Management, vol. 23, nr 6, s. 1-30.
 
11.
EISENHARDT, K.M., 1989. Building Theories from Case Study Research, The Academy of Management Review, vol. 14, nr 4, s. 532-550.
 
12.
ENOPORTAL.PL, 2023. Struktura powierzchni upraw winorośli w polskich winnicach w 2023 roku, https://www.enoportal.pl/aktua... (dostęp: 26.07.2024).
 
13.
EUROPEAN COMMISSION, 2024. Wine Trade, https://agridata.ec.europa.eu/... (dostęp: 1.09.2024).
 
14.
FARQUHAR, J., MICHELS, N., ROBSON, J., 2020. Triangulation in Industrial Qualitative Case Study Research: Widening the Scope, Industrial Marketing Management, vol. 87, nr 3, s. 160-170.
 
15.
FIORE, M., SILVESTRI, R., CONTÒ, F., PELLEGRINI, G., 2016. Understanding the Relationship between Green Approach and Marketing Innovations Tools in the Wine Sector, Journal of Cleaner Production, vol. 142, part 4, s. 4085-4091.
 
16.
FOUNTAIN, J., FISH, N., CHARTERS, S., 2008. Making a Connection: Tasting Rooms and Brand Loyalty, International Journal of Wine Business Research, nr 20, s. 8-21.
 
17.
FROCHOT, I., 2000. Wine Tourism in France: A Paradox?, [w:] Sharples, L., Cambourne, B., Macionis, N. (red.), Wine Tourism Around the World: Development, Management and Markets, Oxford: Butterworth-Heinemann, s. 67-80.
 
18.
GÓMEZ-CARMONA, D., PARAMIO, A., CRUCES-MONTES, S., MARÍN-DUEÑAS, P.P., AGUIRRE MONTERO, A., ROMERO-MORENO, A., 2023. The Effect of the Wine Tourism Experience, Journal of Destination Marketing & Management, nr 29, s. 1-10.
 
19.
GULTEK, M., DODD, T.H., GUYDOSH, R., 2006. Attitudes Towards Wine-Service Training and its Influence on Restaurant Wine Sales, International Journal of Hospitality Management, vol. 25, nr 3, s. 432-446.
 
20.
HAYES, N., 2000. Doing Psychological Research: Gathering and Analysing Data, Buckingham/Philadelphia: Open University Press.
 
21.
KAPŁAN, M., SUSZYNA, J., 2015. Uprawa winorośli w Polsce, Wieś i Doradztwo. Pismo Małopolskiego Stowarzyszenia Doradztwa Rolniczego, nr 1-2, s. 37-41.
 
22.
KOMOR, M., 2020. Wykorzystanie metody case study research w badaniu procesu umiędzynarodowienia sieci handlowej, [w:] Mazurek-Łopacińska, K., Sobocińska, M. (red.), Badania marketingowe wobec nowych trendów w otoczeniu, Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, s. 60-73.
 
23.
KOMOR, M., WÓJCIK, A., 2022. Działania marketingowe polskiego przedsiębiorstwa na rynkach zagranicznych – studium przypadku, [w:] Nesterak, J., Wodecka-Hyjek, A. (red.), Wiedza – gospodarka – społeczeństwo. Współczesne wyzwania i zrównoważony rozwój, Warszawa: Instytut Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk, s. 59-73.
 
24.
KOWR, 2023a. Rynek wina w liczbach, https://www.gov.pl/web/kowr/ad..., Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (dostęp: 1.11.2023).
 
25.
KOWR, 2023b. Ewidencja winnic, https://www.gov.pl/web/kowr/wy..., Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (dostęp: 2.11.2023).
 
26.
KOWR, 2023c. Wykaz producentów wina zamierzających wyrabiać wino w roku winiarskim 2023/2024, https://www.gov.pl/web/kowr/wy..., Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (dostęp: 2.11.2023).
 
27.
KUBAL, M., PIZIAK, B., 2010. Wine Tourism on Rural Areas – Polish Conditions after Transformation, Journal of Settlements and Spatial Planning, vol. 1, nr 2, s. 135-143.
 
28.
KUBÁT, P., 2019. Development of Wine Tourism in Šumadija Region, [w:] Hampel, D. (red.), PEFnet 2019 – 23rd European Scientific Conference of Doctoral Students, Brno: Mendel University in Brno, s. 79-80.
 
29.
LEE, S., BRUWER, J., SONG, H., 2017. Experiential and Involvement Effects on the Korean Wine Tourist’s Decision-Making Process, Current Issues in Tourism, vol. 20, nr 12, s. 1215-1231.
 
30.
LEPL NATIONAL WINE AGENCY, 2023. Report, Second Quarter, 2024, https://wine.gov.ge/En/Reports (dostęp: 1.02.2024).
 
31.
MACIEJCZAK, M., MIKICIUK, J., 2019. Climate Change Impact on Viticulture in Poland, International Journal of Climate Change Strategies and Management, vol. 11, nr 2, s. 254-264.
 
32.
MAESANO, G., DI VITA, G., CHINNICI, G., PAPPALARDO, G., D’AMICO, M., 2021. What’s in Organic Wine Consumer Mind? A Review on Purchasing Drivers of Organic Wines, Wine Economics and Policy, nr 10, s. 3-21.
 
33.
MAKOWSKI, J., MIĘTKIEWSKA-BRYNDA, J., 2015. Turystyka winiarska w Polsce, Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja, vol. 1, nr 15, s. 163-172.
 
34.
MENGHINI, S., 2015. The new market challenges and the strategies of the wine companies, Wine Economics and Policy, vol. 4, nr 2, s. 75-77.
 
35.
MUGERA, A.W., 2012. Sustained Competitive Advantage in Agribusiness: Applying The Resource-based Theory to Human Resources, International Food and Agribusiness Management Review, vol. 15, nr 4, s. 27-48.
 
36.
PARPA, 2022. Badania i informacje statystyczne, https://www.parpa.pl/index.php..., Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (dostęp: 15.10.2023).
 
37.
PETRIASHVILI, A., MACH, J., ŠTĚBETÁK, M., PRÁŠILOVÁ, M., SVOBODA, R., NAVRÁTILOVÁ, M., BERANOVÁ, M., VESELÁ, K., HOFMAN, V., NĚMEC, O., 2023. The Impact of Climate Change on the Sustainability of Wine Production and the Structure of its Consumption in Czechia, Heliyon, vol. 9, nr 7, s. 1-16.
 
38.
PROFIL WINNICY RAJSKIEJ NA FACEBOOKU, 2023. Winnica Rajska, https://www.facebook.com/winni... (25.11.2023).
 
39.
PROFIL WINNICY RAJSKIEJ NA INSTAGRAMIE, 2023. Winnica Rajska, https://www.instagram.com/winn... (dostęp: 25.11.2023).
 
40.
RAPP, A., BEITELSPACHER, L.S., GREWAL, D., HUGHES, D.E., 2013. Understanding Social Media Effects Across Seller, Retailer, and Consumer Interactions, Journal of the Academy of Marketing Science, nr 41, s. 547-566.
 
41.
RAUHUT KOMPANIETS, O., 2022. Sustainable Competitive Advantages for a Nascent Wine Country: An Example from Southern Sweden, Competitiveness Review, vol. 32, nr 3, s. 376-390.
 
42.
ROBERTS, L., SPARKS, B., 2006. Enhancing the Wine Tourism Experience: The Customers’ Viewpoint, [w:] Carlsen, J., Charters, S. (red.), Global Wine Tourism Research Management and Marketing, Cambridge: CAB International Publisher, s. 47-55.
 
43.
RUIZ-MOLINA, M.E., GIL-SAURA, I., BERENGUER-CONTRÍ, G., 2010, Instruments for Wine Promotion in Upscale Restaurants, Journal of Foodservice Business Research, vol. 13, nr 2, s. 98-113.
 
44.
SIAMAGKA, N.T., CHRISTODOULIDES, G., MICHAELIDOU, N., VALVI, A., 2015. Determinants of Social Media Adoption by B2B Organizations, Industrial Marketing Management, nr 51, s. 89-99.
 
45.
STATISTA, 2024. Volume of Wine Imported to Poland in 2023, by Country of Origin, https://www.statista.com/stati... (dostęp: 1.03.2024).
 
46.
SZOLNOKI, G., TAITS, D., NAGEL, M., FORTUNATO, A., 2014. Using Social Media in the Wine Business an Exploratory Study from Germany, International Journal of Wine Business Research, nr 26, s. 80-96.
 
47.
TEISSEDRE, P., 2018. Composition of Grape and Wine from Resistant Vines Varieties, OENO One, vol. 52, nr 3, s. 211-217.
 
48.
TERRIER, L., JAQUINET, A.L., 2016. Food-Wine Pairing Suggestions as a Risk Reduction Strategy: Reducing Risk and Increasing Wine by the Glass Sales in the Context of a Swiss Restaurant, Psychological Reports, vol. 119, nr 1, s. 174-180.
 
49.
VELIKOVA, N., CANZIANI, B., WILLIAMS, H., 2019. Small Winery-Restaurant Relationship Building: Challenges and Opportunities, International Journal of Wine Business Research, vol. 31, nr 1, s. 5-11.
 
50.
WEN, H., LEUNG, X.Y., 2021. Virtual Wine Tours and Wine Tasting: The Influence of Offline and Online Embodiment Integration on Wine Purchase Decisions, Tourism Management, nr 83.
 
51.
WINNICA RAJSKA, 2024. Winnica Rajska, https://winnicarajska.com/ (dostęp: 31.02.2024).
 
52.
WÓJCIK, A., 2022. Przemiany na rynku wina w Polsce, Krakowskie Studia Małopolskie, vol. 3, nr 35, s. 149-174.
 
53.
YIN, R.K., 2015. Studium przypadku w badaniach naukowych. Projektowanie i metody, Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
 
eISSN:2719-860X
ISSN:1896-9380
Journals System - logo
Scroll to top